Entrevistes

ENCONTRES IMPOSSIBLES: MERCÈ RODOREDA.

La vaig conèixer als anys vuitanta. Tota ella era calma. Amb els cabells blancs i el somriure dòcil. Imponent i a la vegada misteriosa, es movia amb tranquil·litat, prenent-se el seu temps, com aquells que no tenen pressa perquè ja ho han fet tot. L’únic detall que potser desencaixava en aquella imatge pacífica i quieta, eren els ulls. Uns ulls que prometien haver vist moltes coses i que amagaven una dona rebel, amb una vida plena de conflictes personals i familiars molt intensos. Res quedava ja d’aquella nena solitària del barri de Sant Gervasi que idolatrava el seu avi: el temps i les tempestes s’ho havien endut tot.

Em preguntava si hi pensava sovint, en l’avi. Va ser ell qui li va inculcar les seves grans passions, aquelles que mai més l’abandonarien. Ara, tant temps després, podia percebre en el seu rostre aquella debilitat per les flors, que des de ben petita l’havia acompanyada, i un amor gairebé infantil pel jardí que s’entreveia per la finestra. Qui sap... potser l’hi recordava.

No ho hauria dit mai, que parlaria amb ella. No tenia pas pensat de fer-li una entrevista, però la meva curiositat i interès augmentaven proporcionalment a cada paraula que pronunciava. El meu entusiasme la va sorprendre, però entendrir a la vegada.
Vaig fixar-me en les arrugues que se li marcaven sota els ulls i em va semblar veure-hi molt cansament, també. Aquelles marques, lluny de fer-la semblar més vella, li donaven un aire melancòlic i bell. Tenia dotze anys quan finalment es va trencar la bombolla que havia estat la seva infantesa. Després ja va venir la boda amb l’oncle, el desengany posterior, el fill esquizofrènic, la separació, els primers llibres... La seva vida havia estat un constant vaivé. Vaig recordar la fotografia de quan era jove que m’havien ensenyat poques setmanes abans d’anar-la a veure. Si l’hagués hagut de definir en una paraula, no ho hauria dubtat: seductora. Sobretot em va impressionar la manera com creuava les cames, asseguda, i la manera de riure, com se li corbaven els llavis en aquella imatge. Si en aquell moment mirava la dona que tenia davant, no havia perdut ni una espurna del magnetisme i força que desprenia aquella fotografia en blanc i negre.

Hi ha qui diu que és fàcil copsar una persona. Un gest, l’entonació en una determinada paraula, un mot pronunciat en un lloc i no en un altre, una ganyota quan no cal, l’absència d’emoció en un determinat moment... D’aquella visita, m’enduria milers de percepcions, de gests silenciosos, de paraules no dites. Aquelles, anys més tard, i ara que ho veig tot amb més claredat, més que per descobrir-la realment com era, únicament em servirien per reafirmar la imatge que la meva imaginació tenia d’ella, tot allò que el meu cap havia anat teixint a partir de les vegades que me l’havien descrit i de la lectura de les seves obres. En aquell moment no vaig ser capaç d’adonar-me’n, però estava davant d’una persona d’aquelles que possiblement no arribes a descobrir mai del tot.

Vam enraonar durant poc més d’una hora. Parlava poc a poc, amb pauses llargues, gairebé cansades, i sense deixar de mirar-me fixament.  Era eloqüent i a la vegada intrigant. La seva presència tenia una força vibrant, un batec incansable. Parlava confiada, amb un dels somriures més vius que he vist mai. La vaig voler imaginar enamorada d’Obiols. Amb el cap boig i la joventut encara en la pell. La passió aquella que només coneixen els qui han estimat alguna vegada.

Vaig declinar el seu oferiment quan em va preguntar si volia alguna cosa per beure. No tenia pensat quedar-m’hi massa estona. Vaig preguntar-li per la seva gran vocació. Potser va ser això que la va distanciar de la seva família. Tan independent, tan solitària... La seva vida havien estat els llibres. Hi havia més Mercè Rodoreda en cadascuna de les seves pàgines que en qualsevol altre lloc del món. Més, fins i tot, que en aquella anciana que em mirava fixament i m’escoltava parlar. Escriure. Això era el que la feia feliç. Em va dir que, si no semblés exagerat, diria que escrivia per agradar-se a ella mateixa i també per reafirmar-se. Jo l’escoltava amb atenció, encara una mica impressionada. A cops somreia i em va semblar un parell de cops descobrir-li una brillantor fugissera als ulls. Quan, en algun d’aquells moments, la seva mirada es perdia en algun racó de la cambra, jo sabia que estava en algun lloc molt lluny de mi. Molt lluny d’aquella habitació i d’aquella conversa, qui sap si a França o en aquell jardí... Em va semblar que els records la perseguien molt.

Vaig marxar al vespre, amb la sensació d’haver trobat allò que havia anat a buscar. Havia estat una conversa curta. Era veritat que era una persona un pèl reservada, recelosa de la seva intimitat i dels altres. Havia tingut pocs amics, ella mateixa m’ho havia admès. Tot i així, em va semblar que la coneixia. En cada pàgina dels seus relats, li havia llegit l’ànima.
                                                                                                                  Laura Martínez